Czekolada to słodki przysmak wytwarzany z ziaren kakaowca pochodzących z drzewa kakaowego Theobroma cacao. Co ciekawe, theo-broma po grecku znaczy pożywienie bogów. Zanim czekolada przybyła do Europy w XVI wieku, Aztekowie traktowali ziarna kakaowca jako walutę. Na początku nowy przysmak był dostępny tylko dla bogatych Europejczyków, ale z czasem nowoczesne technologie produkcji pozwoliły, aby czekolada była dostępna dla wszystkich.
Można ją podzielić na kilka rodzajów, w zależności od zawartości miazgi kakaowej oraz od 2017 roku również ze względu na odmianę kakaowca, z którego została wytworzona. Wyróżnia się czekoladę gorzką, deserową, mleczną, różową i białą (nie przez wszystkich uważaną za czekoladę).
Co sprawia, że czekolada jest tak popularna?
Sięgamy po nią z powodu jej wyjątkowego smaku. Dodatkowo po spożyciu porcji czekolady lepiej się myśli i łatwiej koncentruje. Poprawia się nasze samopoczucie. Znikają również objawy zmęczenia i skutki stresu. A to wszystko dzięki substancjom chemicznym ukrytym w czekoladzie. Są to:
– kofeina i teobromina – pobudzają układ nerwowy, zmniejszają uczucie zmęczenia umysłowego,
– fenyloetyloamina – stymuluje uwalnianie endorfin i serotoniny, hormonów szczęścia, co prowadzi do uczucia euforii i poprawy nastroju,
– flawonoidy – pełnią rolę przeciwutleniaczy, redukują ryzyko chorób serca i układu krążenia, spowalniają procesy starzenia, zapobiegają nowotworom,
– tryptofan – aminokwas, który wpływa na nasz nastrój i relaks,
– witaminy, m.in. A, E czy z grupy B, i składniki mineralne np. magnez, potas, żelazo.
Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość czekolady może prowadzić do nadwagi i innych problemów zdrowotnych, dlatego warto spożywać ją z umiarem.
Autor: Agata